Původ jména Shiva (Šiva)

04.03.2012 15:07

 Bůh Šiva je jedním z hinduistické božské trojice a je jeden z nejmocnějších bohů v indickém panteonu. Kult boha Šivy je spojen s dočasností a pomíjivostí všeho hmotného stvoření a s neustálou schopností přírody tvořit. Tak vstupuje na scénu bůh ukončovatel. Šiva není pouze hrůza konce tělesné existence, ale především klid a mír spočinutí. Šiva je koncem ale i počátkem bytosti, Šiva je pravou skutečností, která na sebe bere mnohé tvary.
      Jeho choť je Párvatí, dcera Himaláje, která vyjadřuje energii a změnu vycházející z věčné a neměnné božské podstaty Šivy. Párvatí se vyskytuje v mnoha formách, od ctnostné Satí, přes mocnou Durgu až po bohyni smrti Kálí.
     Šiva je pánem jógy, bytostí schopnou naprostého uklidnění těla i mysli. Je velikým asketou a vzorem milionům potulných asketů, kteří se vzdali světského života a vydali se cestou odříkání ke konečnému osvobození.  Šiva splodil s manželkou Párvatí a syna Ganéše. Obrovské množství příběhů Šivy a jeho rodiny obsahuje návod ke klidnému a moudrému prožití života a hledání dokonalosti.

—————

Zpět